فرصتهای شغلی فارغ التحصیلان رشته حقوق قضایی

خبر > اشتغال و كارآفريني  -
  هفته‌نامه فارغ‌التحصیلان: رشته حقوق یکی از محبوبترین رشته‏های داوطلبان گروه علوم انسانی است . دامنه گرایش‏های رشته حقوق گسترده و در کلیه روابط زندگی امروز قابل ملاحظه است .  این روابط می‏تواند مربوط به روابط دولت و مردم باشدکه به حقوق عمومی معروف است و یا  روابط خصوصی مردم را در برمی‏گیرد که حقوق خصوصی نامیده می‏شود . حقوق عمومی شامل حقوق قوای سه‏گانه کشور، حاکمیت و آنچه که مربوط به اداره کشور است، می‏شود و حقوق خصوصی به روابط بین خود مردم می‏پردازد که مهمترین آنها روابط تجاری است که عامل ایجاد رشته حقوق تجارت شده است و یا مسائل مربوط به حقوق مدنی است که از آن جمله می‏توان به اموال، مالکیت، قراردادها، مسؤولیت‏هایی که اشخاص در خطاهایی که مرتکب می‏شوند برایشان به وجود می‏آید مثل مسؤولیت ناشی از حوادث ، قواعد مربوط به ارث، وصیت، ولادت، اقامتگاه اشخاص و دهها مورد دیگر اشاره کرد . همچنین شاخهای از حقوق به روابط بینالمللی می‏پردازد که خود به دو بخش حقوق روابط بین الملل عمومی و خصوصی تقسیم می‏شود که حقوق روابط بین الملل عمومی به روابط بین دولتها و سازمانهای بین‏المللی می‏پردازد.

تواناییهای لازم رشته حقوق

جسارت، قدرت استدلال، خلاقیت ذهنی و فن بیان خوب لازمه موفقیت در این رشته است. ممکن است که به دست آوردن لیسانس حقوق کار دشواری نباشد اما حقوقدان شدن بسیار مشکل است. چرا که علم حقوق امروزه با جامعه شناسی، روانشناسی و علوم فلسفی آمیخته شده است و یک حقوقدان باید از این علوم اطلاعات کافی داشته باشد. همچنین یک دانشجوی حقوق برای این که در رشته خود موفق گردد لازم است به زبان و ادبیات فارسی مسلط باشد چون منطق حقوق در ضمن این که شباهتهای زیادی به منطق ریاضی دارد، یک منطق اقناعی و خطابی است. یعنی یک حقوقدان باید بتواند کسانی را که مورد خطاب او قرار میگیرند و یا دادگاهی که مامور رسیدگی به دعوا است، با زبان سلیس و بلیغ قانع کند، در نتیجه باید به زبان و ادبیات مسلط باشد. در ضمن باید اطلاعاتی از ریاضیات نیز داشته باشد.

موقعیت شغلی و درآمد

در حال حاضر به دلیل توسعه این رشته و تعداد زیاد فارغ التحصیلان آن، که از دانشگاههای دولتی و غیر دولتی وارد بازار کار میشوند، یافتن کار مناسب برای فارغالتحصیل لیسانس با دشواریهایی توام است و بخصوص متقاضیانی که علاقهمند به کار خاصی در این رشته هستند، مثل متقاضیان وکالت، با محدودیتهایی مواجه میشوند. اما در کل یک دانشجوی خوب و علاقهمند میتواند پس از گواهی لیسانس به شغلهای متنوعی مثل وکالت دعاوی دادگستری، مشاور حقوقی بانکها، شهرداریها، شرکتها و وزارتخانهها و سردفتری دفاتر اسناد رسمی جذب گردد و درآمد مناسبی کسب کند. این رشته به دلیل جاذبهای که دارد یکی از پردرآمدترین رشتههای تحصیلی است. به همین علت بیشترین تقاضا از بین جویندگان کار و جویندگان مدارج چه در دانشگاه آزاد، چه سراسری و حتی پیام نور رشته حقوق قضایی است. میزان حقوق دریافتی فعالان این رشته متفاوت است و بستگی به شرکتی دارد که در آن مشغول به کارند. معمولا وکلا 6 تا 11 درصد مبلغ قرارداد را حقالوکاله میگیرند که رقم این قراردادها هم بالاست . به طور مثال وقتی یک دعوای حقوقی 200-300 میلیونی صورت میگیرد 11 درصد آن رقم قابل توجهی میشود. سران دفاتر هم اگر آنهایی که حداقل 10سال سابقه کار دارند را در نظر بگیریم در این بازار راکد 3 تا 4 میلیون درآمد دارند که این با توجه به کسر درصدی که بابت کانون، مالیات، عوارض و ...کم میشود  بالاتر از میزان حقوق یک کارمند عالی رتبه دولتی است. البته ناگفته نماند درآمد دفاتر و وکلا ، درآمدی و درصدی است و بخشی از آن هم  بستگی به نوع برخورد، ارجاع مردم به بانکها و... دارد.

بازار کارجدید

با توجه به اینکه طرح حضور حقوقدان در دفاتر املاک اجرا شده است. باید این دفاتر بوسیله حقوقدانها یا حداقل دارندگان حقوق قضایی گردانده شوند و مدارک قضایی و اسنادشان  توسط یک سرپرست حقوقی به ثبت رسیده و نوشته شود تا بتوانند جواز تاسیس دفتر املاک را کسب کنند. به طور قطع در آینده نزدیک این طرح اجباری شده و میتواند برای فارغالتحصیلان این رشته در آمدزایی داشته باشد. ضمناینکه تمام شرکتها معمولا دوست دارند موارد حقوقیشان را یک حقوقدان بنویسد چون مراجعه به وکیل مشکل است پس یک نفر را استخدام میکنند و این میتواند برای دانشآموختگان رشته حقوق قضایی مفید بوده وعلاوه برکسب تجربه درآمدزایی نیز داشته باشد.

آزمون و امتحانات

آزمونهای کانون سردفتران، اداره ثبت و کانون وکلا از جمله مهمترین آزمونهایی است که برای ورود به این حرفه نیاز به پشت سر گذاشتن آن دارید. این آزمونها سالانه یا دوساله برگزار و تعداد زیادی جذب بازار کار میشوند. برابر قانون برای هر 15هزار نفر باید یک دفتر خانه وجود داشته باشد گرچه درحال حاضر خیلی این بخش توازن ندارد و رعایت نمیشود ولی باید سالانه از طریق فراخوان و برگزاری آزمون وپشت سر گذاشتن مصاحبه حضوری، جذب نیرو کنند.

فارغ التحصیلان

تاريخ ايجاد: 22/03/1390 08:30 ب.ظ