آینده رشته جامعه شناسی و فارغ التحصیلان این رشته

خبر > اشتغال و كارآفريني  -
  هفته نامه فارغ التحصیلان: مسائلي چون گذار از سنت و ظهور مدرنيته، رشد و نابساماني شهرنشيني، فقر و نابرابري اقتصادي و مسائلي از اين دست كه همزمان با شروع صنعتي شدن در جوامع مختلف اتفاق افتادند، خود زمينه ساز ظهور معضلات خاص اجتماعي شدند. مجموع اين عوامل  بودند كه سياستمداران و روشنفكران كشورهاي صنعتي را بر آن داشتند كه به شروع پژوهشهاي جدي در امور اجتماعي و فرهنگي بپردازند. در اواخر قرن هجدهم كشورهاي صنعتي به ريشه يابي اين معضلات به صورت علمي علاقهمند شدند. سالها بعد و به كمك چندي از روشنفكران و با همت ويژه دكتر غلامحسين صديقي در 1351 اين رشته به صورت رسمي در دانشگاه تهران پايه گذاري شد و اين تخصص در ايران شروع به فعاليت کرد.

علوم اجتماعي  امروزه در كليه كشورهاي صنعتي به عنوان پايه و انگيزه  برنامه ريزيهاي اجتماعي و فرهنگي و حتي در سطح كوچكتر، تعاملات افراد جامعه و خانواده است. آغاز و پايان هر پديده اجتماعي ميتواند موجي از مسائل را چه به صورت مثبت و چه منفي در عرصه آن اجتماع به وجود آورد كه گاهي اين نوع حركتها خود تبديل به فاجعههاي عظيم ميشوند. باور اينكه تحقيق و پژوهش در تمامي اركان يك جامعه از جمله رسانه، تبليغات، فرهنگ سازي و معضلات اجتماعي چون فقر، اعتياد، بيماري، بيكاري، مصرف زدگي و بسياري ديگر موثر است چندان سخت نيست.

علوم اجتماعي و گرايشهاي مربوط به آن در كشور ما سالانه فارغ التحصيلان بسياري دارد كه گويا در اكثريت موارد به كاري جز تخصص خود مشغولند و اين همان اتفاقي است كه در مورد ساير علوم انساني در حال وقوع است. اما با توجه به اينكه اين رشته نسبت به ساير تخصصها نوظهور است و تنها چند دهه از حضورش در جامعه ميگذرد، ميتوان گفت آينده چندان تاريكي پيش رو نيست.

اذعان به اينكه بسياري از افراد، امروزه در عرصه زندگي روزمره به پژوهشهاي اجتماعي روي آوردهاند و در ابعاد بزرگتر بسياري از مديران به جاي خالي اين مقوله در پايه ريزي برنامه هاي عمراني و فرهنگي و اجتماعي باور دارند، مسرتبخش است. نگاهي به كشورهاي پيشرفته نشاندهنده آمار بسيار بالاي پژوهشها و بررسيهاي اجتماعي در موارد مختلف است. البته نميتوان انكار كرد كه حتي در آن جوامع نيز معضلات مختلفي وجود دارند. تقريبا همه ما ميدانيم كه كاهش ميزان خسارات ناشي از مسائل اجتماعي خود ميتواند عامل به وجود آمدن سرمايه گذاريهاي مهمي در يك كشور باشد.

ايجاد جامعه اي سالمتر منوط به شناخت آن جامعه و بررسي نقاط قوت و ضعف آن است. در غير اين صورت گام برداشتن در عرصهاي ناشناخته، خود آبستن خطرات و معضلات بسياري است. نگاهي به جامعه امروز ما كه در حال گذار از سنت است، بيش از هر زمان ديگري نياز جامعه را به حضور پر رنگتر، اين فارغ التحصيلان نشان ميدهد.

آينده اين شغل با توجه به راكد نبودن هر اجتماع و حركت مداوم افكار و عقايد و موقعيتهاي بشري بسيار درخشان مينمايد، البته با اميد به اينكه تصميم گيريهاي مديران به سمت ايجاد حركتهاي اصولي در راه ايجاد جامعه اي بهتر با توجه به تخصصهاي اين قشر صورت گيرد ميتوان شاهد جامعه اي درخشانتر و حضور مشاغلي پر رنگ و مهم بود.

فارغ التحصیلان

تاريخ ايجاد: 02/03/1390 05:53 ب.ظ